Nacházite se na staré verzi našeho webu! Nový web neleznete zde
Sledujte nás na sociálních sítích

Tři cenné kovy. Česká seniorská reprezentace uspěla na Mistrovství světa v Bangkoku

31. 7. 2019
Stříbro, dva bronzy a nespočet zkušeností. Tohle všechno si odváží česká seniorská reprezentace v thajském boxu z Mistrovství světa v Bangkoku. V termínu od 21. do 29. července tam bojoval sedmičlenný tým s těmi nejlepšími na světě. Jakub Klauda obhájil stříbrnou pozici. Karolína Klusová a Viktorie Bulínová se těší z bronzové medaile.

„Zanechali jsme tu stopu,“ hlásí stříbrný zápasník v kategorii do 91 kilogramů Jakub Klauda. Ten naskočil do turnaje až ve čtvrtfinále. Běloruského soupeře Fiodara Koltuného udolal po třech kolech na body a v boji o finále nedal šanci Mardushankovi ze Srí Lanky. Semifinálový zápas ukončil ve druhém kole.

O titul mistra světa si to v ringu rozdal s ukrajinským Olehem Pryimachovem, kterému podlehl v dubnu na Arafura Games v Austrálii. I na světovém šampionátu s vyšším soupeřem neuspěl a podlehl mu 27:30 na body. „Ani náhodou nemůžu být spokojený, protože jsem celý finálový zápas tahal za kratší konec. Tohle stříbro ale řadím k těm největším úspěchům, i když jsem strašně chtěl ještě o příčku výš,“ hodnotí Klauda.

Úspěšnou premiéru na světovém šampionátu IFMA prožily reprezentantky Karolína Klusová (57 kg) a Viktorie Bulínová (54 kg). První z nich se probojovala do semifinále přes Španělku Viktoriyi Boyanovou Tsvetkovovou a Jennet Aynazarovovou z Turkmenistánu. V semifinále se však musela sklonit před pozdější vítězkou turnaje Ruskou Marii Klimovou.

„Je neuvěřitelné, co se povedlo. Dokázala jsem, jak muaythai miluji, ale zároveň jsem chtěla víc,“ říká Klusová, která začala s muaythai teprve před 3 roky. „Před dvěma lety jsem byla v Thajsku s juniorskou reprezentací a ani se mi nezdálo o tom, že bych mohla takového úspěchu dosáhnout. Byly tam zápasnice, co dělají thajský box deset let.“

Viktorie Bulínová si zapsala hned v prvním zápase na Mistrovství světa čistou výhru. Soupeřku Ching Yee Tsang z Hongkongu zdolala na body 30:27. Do finále ji ale nepustila ruská Almira Tinchurinová, která v závěru také brala zlato.

„V každém zápase jsem se snažila nechat všechno. Osobním úspěchem pro mě bylo, že jsem vůbec dostala možnost reprezentovat Českou republiku. A dovézt rovnou bronzovou medaili? To je sen, který se mi povedlo uskutečnit,“ popisuje Bulínová.

Hned v prvním kole z turnaje vypadli čtyři čeští sportovci. O jediný bod podlehl jordánskému Alsradeihovi olomoucký Štěpán Guba (71 kg). Andreas Čehovský (75 kg) se pral v ringu až do samotného závěru, ale nad Ukrajincem Volodymyrem Baryshevem nezískal ani kolo. Předčasně skončil zápas pro Dominika Tabora (71 kg) a Elišku Pelechovou (60 kg).

Česká reprezentace se v celkovém hodnocení národních týmů (102 zemí) umístila na 21. pozici se třemi medailemi.

 

 

Pavel Šťastný

Press manager C.M.T.A.

Plánovaná akce

Kalendář akcí

Září 2024
PoÚtStČtSoNe
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Export ics

Sledujte nás na Facebooku