Nacházite se na staré verzi našeho webu! Nový web neleznete zde
Sledujte nás na sociálních sítích

Rozhodčí C.M.T.A. poznávali nové světové trendy, přibyli i tři nováčci

7. 10. 2021
Osvěžit si stará pravidla a seznámit se s novými světovými trendy. Takové úkoly čekaly v sobotu 2. října na rozhodčí České Muaythai Asociace, kteří se zúčastnili školení v Třebíči pod vedením licencovaného arbitra Radka Veselého. Na pravidelnou akci se přihlásilo třináct zájemců, z toho tři byli nováčci.

Účastníci se nejprve v nové tělocvičně v Třebíči zabývali teorií. „Probírali jsme bodování úderů a kopů, sledovali jsme i nějaké zápasy, při kterých jsme si všichni vyzkoušeli hodnocení po jednotlivých kolech,“ přiblížil Veselý.

V další části programu jeho skupina zamířila mezi provazy. „Tam jsme si vysvětlili základní věci k chování rozhodčích v ringu, co konkrétně při zápase musejí dělat a jak mají dodržovat protokol a etiku,“ řekl Veselý.

O víkendu v třebíčském gymu trénovali v rámci soustředění i členové české reprezentace, čehož rozhodčí využili ke svému školení. „Novým rozhodčím jsme při sparinzích bojovníků ukázali, jak by měli v ringu správně působit a na co přesně se soustředit,“ poznamenal Veselý.

Naposledy se sudí C.M.T.A. učili od uznávaného německého arbitra Jense Wilkeho, jenž zamířil do České republiky loni na konci února. Domácí rozhodčí se tedy znovu sešli i vinou koronavirové pandemie až po víc než roce a půl. „Školení se opakuje tradičně každý rok,“ podotkl Veselý.

Od té doby se v pravidlech Mezinárodní federace asociací Muaythai objevila řada novinek. „Především jsou tam změny v bodování a v povinnostech závodníka, které musejí splnit při vstupu do ringu,“ nastínil Veselý a dodal: „Vývoj pravidel je potřeba neustále sledovat, protože se v poslední době razantně dost mění, aby splňovala kritéria pro soutěž na olympijských hrách.“

Pavel Šťastný

Press manager C.M.T.A.

Plánovaná akce

Kalendář akcí

Červenec 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Export ics

Sledujte nás na Facebooku