Nacházite se na staré verzi našeho webu! Nový web neleznete zde
Sledujte nás na sociálních sítích

MS dětí a juniorů - 2017 Youth World Championships Bangkok, Thailand

20. 8. 2017
Začátkem měsíce srpna se v Bangkoku konalo Mistrovství světa muaythai nejprestižnější organizace IFMA, které se zúčastnilo téměř 900 dětí z celého světa. Naše organizace C.M.T.A. zde vyslala hned několik reprezentantů, z nichž nakonec cenný bronz vybojoval Tobiáš Barták a Marek Rádl, Tobiáš k tomu přidal další medaili za Waikru.

O celé akci jsme si povídali s prezidentem C.M.T.A. Petrem Ottichem.

Kolik dětí na Mistrovství světa do Bankoku vyrazilo?

Česká Muaythai Asociace na letošní šampionát vyslala čtyři své reprezentanty, kterými byli: Tobiáš Barták v kategorii 12 - 13 let ve váze -42kg a tři junioři 16-17 let: Douglas Daňo -57 kg,  Matěj Trčka -63.5 kg a Andreas Čehovský -71kg. Dále doplnili devítičlenný tým samoplatci : 14-15 let -54 kg Martin Petráš,  16-17 let -51kg Lucie Aubrechtová, 14-15 let -67kg Marek Rádl, 16-17let -67kg Štěpán Guba a 16-17 let -75kg  Dominik Tabor. Trenérské duo tvořili Jaroslav Hodina a Martin Vaňka. Celý tým závodníků se nejprve účastnil aklimatizačniho soustředění ve městě Pattaya, kde byli pod vedením Martina Vaňky, neboť hlavní trenér reprezentace Jaroslav Hodina přiletěl až na samotné Mistrovství světa z důvodu plnění svých povinností na The World Games v Polsku.

 

Jak probíhalo soustředení před mistrovstvím?

Soustředění probíhalo velmi aktivně se dvěma tréninky denně a celý tým se postupně připravoval na začátek MS, kde se museli vejít do svých nahlášených váhových kategorií, a proto udržování váhy bylo hlavním tématem každého dne, neboť lákadel v podobě rozmanitého jídla je v Thajsku více než dost. Tréninky byly složeny z běhu, lapování, klinčování se samotnými Thajci,  které jsme měli zajištěny v přípravném kempu. Všichni splnili své váhové limity,  byli zdraví a připraveni naskočit do vrcholné akce, kdy se po prvním dnu vážení netrpělivě čekalo na rozlosování jednotlivých kategorií. 

 

Rozlosování nám zrovna nepřálo...

Jak už to bývá, nemáme historicky štěstí na soupeře do prvních zapasů, ale je to sport a tak se s tím  musíme smířit a umět vyrovnat.

 

Jak probíhal první den Mistrovství?

První zápas celého MS obstarala  jediná dívka v našem týmu Lucie Aubrechtová proti soupeřce  z Nového Zélandu. Všichni ji viděli vyhrát, jen bodoví rozhodčí ne, takže postup se nekonal.

Druhým z našich šel bojovat Martin Petráš, který si dal odvetu s ruským soupeřem z roku 2015 - mimo jiné vítězem predloňského i letošního MS. Bohužel ani tentokrat na něj nestačil,  i když podal heroicky výkon a od druhého kola boxoval se zlomeným nosem. Byl to sice jeho nejlepší zápas v celé kariéře, ale Rus měl technicky navrch.

Třetím naším želízkem v ohni byl Douglas Daňo, který také narazil do prvního zápasu na ruského soupeře. Ono by to tolik nevadilo, neboť i Rusy jsme v minulosti poráželi, ale překvapením pro nás bylo, až když soupeř nastoupil do ringu. Při váze 57 kg měřil neskutečných 192 cm. Dag šel sice bez respektu, ale výšková převaha bohužel hrála pro soupeře a tak ani v tomto zápase jsme nebyli ti šťastní.

Posledním naším zástupcem prvního dne mistrovství šel změřit síly Štěpán Guba proti domácímu Thajci. Věděli jsme, že na body doma s Thajcem vyhrát nemůže, tak se šlo na bomby! Jenže Thajec, vítěz této kategorie, byl opravdu o dvě třídy jinde a přesnými tvrdými roundkicky poslal Štěpána již v prvním kole do počítání, které následně rozhodlo o jeho výhře.

 

 

Další dny se už štěstíčko trochu obrátilo i k vám...

Další dny byly naplánovány zápasy ostatních členů týmu, avšak díky zranění a jinými okolnostem se různě pavouky měnily a poslouvali se někteří závodníci bez zápasů kupředu jako v případě Čehovského a Rádla. Z toho jsme měli radost, že by snad štěstěna nám mohla dopomoci k lepšímu umístění u dalších našich borců.

Jako další člen výpravy do zápasu nastoupil nejmladší účastník repre týmu Tobiáš Barták proti borci z Malajsie. Přejel jej jak parní válec se záverečným knockoutem ve třetím kole highkickem na hlavu a my konečne zažili vlnu štěstí z vítězství. To jsme ještě netušili, že bohužel poslední. Následně zasáhl do boje srdcař Matěj Trčka,  který opět technicky podlehl svému soupeři z Kanady. Dalším vypadnuvším byl ostřílený matador národního týmu Andy Čehovský,  jež prohrál na body s Turkem. Svoji premiéru si na vrcholné akci odbyl také Dominik Tabor,  který sice krásně technicky předváděl muaythai ve své kráse, ale také bohužel nepostoupil.

Posledním českým zástupcem, který však šel do svého prvního boje a to rovnou do semifinále, byl Marek Rádl. Bylo to  díky tomu, že zranění některých juniorů jim nedovolila pokračovat a nás to posunulo dál. Jenže soupeř, který do semifinále postoupil po dvou vítězstvích knockoutem, nenechal nikoho na pochybách, kdo je v ringu pánem. Pro nás opět bohužel...

Naše myšlenky se tedy formovaly na další zapas malého Tobiho, který by po této výhře šel do finále... Tobiáš sice nastoupil s hrdostí sobě vlastní, jenže semifinálový soupeř a opět loňský i letošní vítěz celé kategorie, domácí Thajec, byl proti... tři kola jinak krásného zápasu však vyhravá Thajec na body.

Tobiáš tedy získává na svém prvním MS bronzovou medaili. Druhou si odváží také ze své premiéry na akci světové úrovně Marek Rádl. 

Jakákoliv medaile z každé akce potěší a je nutné se z ní radovat a obzvlášť v těchto dětských a juniorských kategoriích, neboť je motorem a motivací pro každého ctižádostivého jedince, který chce jít za svými sny a hodlá tomu obětovat maxium, aby se ve své kariéře posouval dál a dál. 

 

Jaká byla úroveň zápasníků v Bankoku?

Je právě nutné podotknout, že úroveň zapasníků a obzvlášť v těch juniorských kategoriích vystřelila strmě nahoru a to hlavně u států, které svými výkony před 4-3 lety vždy uzavíraly tabulku výsledků. Po skončení akce proběhl ještě malý meeting, na kterém tytéž skutečnosti velmi intenzivně probíral generální sekretář IFMA Mr. Stephan Fox a došel k závěru, že největší podíl na tomto celosvětovém zlepšení úrovně má neodvratná skutečnost, kterou je zařazení muaythai mezi Olympijské sporty. Vyjádření některých zástupců států potvrdila jeho slova nárustem zájemců o tento sport v jejich zemích. Čím více členů, tím více konkurence a tím více kvalitních sportovců, kteří pak mohou svými výkony reprezentovat svoji zemi na vysoké úrovni.   

My se z těchto skutečností musíme poučit a najít cestu,  jak se zařadit výkony reprezentačního výběru mezi světovou elitu a to nejen v juniorských, ale i v seniorských kategoriích. Chceme také trenérům poskytnout vyšší vzdělání v oblasti muaythai, což budou semináře a školení se zahraničními odborníky na amatérské pojetí pravidel muaythai.

 

Jaká cesta by to měla být?

Cesta je dlouhá a složitá, ale její začátek má jasná pravidla. Všechno začína v klubech. Je nutné mít kvalitní trenéry, kteří chtějí usilovat o zařazení svého svěřence do reprezentace, což ovšem vyžaduje změnu jejich přístupu k trenérským metodám a změnu jejich myšlení v budování kariéry svých závodníků. Každý ze sportovců by měl sám vyhodnotit, zda je jeho příprava v mateřském klubu na takové úrovni,  aby dokázal ze sebe vytěžit maximum a uměl se postavit světové konkurenci, která se však neměří počtem výher v domluvených zápasech na bezejmenných galavečerech.  

My jsme organizace, která chce mít reprezentaci konkurence schopnou na světové úrovni amatérského pojetí muaythai pod hlavičkou IFMA, což je v první řadě umění klinčů, kolen, kopů a loktů. Tudy vede jediná cesta k mezinárodním úspěchům.  

Závěrem je nutné říci, že dvě bronzové medaile, které přivezli naši čeští sportovci, jsou bezesporu úspěchem, za který je nutné jim velmi poděkovat. K těmto dvěma medailím přidal ještě Tobiáš Barták další bronz ve své kategorii v soutěži tance waikru, kterou předával medailistům na slavnostním závěrečném galavečeru sám president IFMA Dr. Sakchye Tapsuwan.

Věřme tedy, že na příští světové akci, kterou je ME ve Francii v říjnu 2017, nám to zacinká ještě více. 


Lenka Bartáková - czechfighters.cz

Plánovaná akce

Kalendář akcí

Září 2024
PoÚtStČtSoNe
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Export ics

Sledujte nás na Facebooku