Nacházite se na staré verzi našeho webu! Nový web neleznete zde
Sledujte nás na sociálních sítích

Medailové žně na IFMA Mistrovství světa juniorů

25. 8. 2022
Letošní mistrovství světa juniorů mělo netypický průběh. Kromě již tradičních soutěží ve Wai Kru a May Muay, které jsou nedílnou součástí mistrovství, letos IFMA pořádala i paralelně probíhající akci Grand Slam.

První den mistrovství probíhal seminář waikru, kterého se zúčastnila celá česká reprezentace a pro přihlášené do soutěže byl povinný. Pravidla pro účast byla stejná jako pro klasické MS, tedy v jedné kategorii pouze jeden reprezentant z dané země. Z našich juniorů chtěli své umění ve waikru předvést Damián Kirschner, Tobiáš Barták, Matěj Šimůnek a Martin Nebřenský. Kluci si tedy losli a do soutěže nastoupili nakonec Damián Kirschner a Matěj Šimůnek. Oba měli ve svých kategoriích 10 soupeřů. Bodování probíhalo podobně jako např. v krasobruslení a do finále postoupili 4 nejlepší z každé kategorie. Damiánu Kirschnerovi štěstí nepřálo, ale Matěj Šimůnek postoupil do finále z prvního místa.

Po základních kolech soutěže ve waikru se naplno rozeběhly zápasy v muaythai. Matěj Šimůnek prohrál v prvním zápasu na body proti soupěři z Iráku, který měl výškovou převahu. Verdikt rozhodčích byl velmi těsný a Matěj prohrál o jediný bod. Martin Nebřenský v prvním zápasu vyhrál, ale ve čtvrtfinále mu stopku vystavil ruský soupeř a Martin tak obsadil konečné 5. místo. Oba naši borci měli po vyřazení z Mistrovství světa možnost nastoupit do paralelně probíhající soutěže Grand Slam, kde na ně čekala nová pyramida soupeřů. Matěj první zápas proti Číňanovi vyhrál, ale ve druhém po několika sporných verdiktech rozhodčího prohrál a obsadil konečné 3. místo a bronzovou medaili. Martin také poráží prvního soupeře, ale v boji o postup do finále prohrává a též získává bronz.

Tobiáš Barták si ve čtvrtfinále poradil s vietnamským zápasníkem a v boji o medaile ho čekal soupeř z Palestiny, který dominoval v prvním kole. Pak však převzal otěže Tobiáš a získal pro českou reprezentaci jistotu první medaile. V následujícím zápase proti Rusovi však na body prohrává a odváží si z mistrovství bronz.

Damian Kirschner se probojoval až do semifinále přes Malajsijce a Iráčana. V semifinále změřil sílu s bojovníkem z Iránu. Zápas se vyvíjel dobře a byl pod vedením Damiana. Ke konci kola však v klinči Damian chyboval, sklonil hlavu a inkasoval tvrdé koleno do hlavy a zápas byl ukončen. Damian je naštěstí v pořádku bez zranění a bere bronz.

Aneta Kadlecová měla hned do začátku velice zkušenou soupeřku z Turecka. Věděli jsme, že má dobré ruce i klinč. Aneta dobře poslouchala pokyny trenérů a zkušenější soupeřku nakonec zdolala na body a postoupila do semifinále, kde ji čekala Ruska. Aneta nenechala nic náhodě a do soupeřky se opřela hned ze začátku zápasu a vyhrála jednoznačně na body. Ve finále se Aneta utkala s Belgičankou, po prohraném prvním kole jsme změnili strategii a chtěli jet jen na dálku. Bohužel jsme prohráli i kolo druhé a věděli jsme, že už se dá vyhrát jen KO. Aneta bojovala, co mohla a několikrát zasáhla soupeřku loktem, ale počítání jsme se i tak nedočkali a museli jsme se spokojit se stříbrem, což Anetu moc mrzelo.

Posledním z naší šestice reprezentantů byla Viktorie Jílková. Ta šla do prvního zápasu s reprezentantkou Malajsie, kterou za pár minut smetla z ringu a vyhrála tento čtvrtfinálový souboj KO. V semifinále se potkala s velice houževnatou Australankou, která svůj první zápas ukončila taktéž před limitem. Australanka byla hodně tvrdá a zkušená. Šla stále vpřed, i když ji Viky zasypávala jedním úderem za druhým. Tento zápas byl o srovnání těžší než první, Viky vyhrává na body a postupuje do finále, kde ji čeká bojovnice z Thajska. Na Thajku byla jasná strategie: údery rukama následované lowkicky a hned do strany pryč z dosahu soupeřčiných tvrdých roundkicků. Viky tímto způsobem vyhrála všechna tři kola a stává se Mistrem Světa!

Po skončení zápasu byla Viky hned kontaktována antidopingovou kontrolou a podrobila se dopingovému testu, i když spadala do věkové kategorie, která této povinnosti nepodléhala.

Poslední den mistrovství probíhalo také finálové kolo soutěže ve waikru a Matěj Šimůnek svým výkonem obsadil konečné 3. místo, kdy mu chybělo 0,04 bodu na stříbrnou pozici.

Všech šest našich reprezentantů vedených triem Ladislav Horejš, Martin Vaňka a Lukáš Jílek si odváží medaile. Toto mistrovství světa juniorů bylo jednou z nejúspěšnějších juniorských výprav.

 

Foto zde: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.5529448993759854&type=3

 

Ladislav Horejš

hlavní reprezentační trenér juniorů

Plánovaná akce

Kalendář akcí

Červenec 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Export ics

Sledujte nás na Facebooku