Nacházite se na staré verzi našeho webu! Nový web neleznete zde
Sledujte nás na sociálních sítích

Karolína Klusová učila děti zásady WAI KHRU

4. 5. 2022
První seminář wai khru v České republice

Muaythai není pouze o boji, ale také o rituálech. Každý zápas proto začíná v ringu tancem wai khru, který má svá pravidla, významy i osobní vazby. A na toto téma si připravila vůbec první seminář v České republice stříbrná medailistka z mistrovství Evropy i účastnice světových šampionátů Karolína Klusová, jež získala licenci od Mezinárodní federace asociací Muaythai (IFMA).

Wai khru je součástí boje a tradice. Muaythai je jediný sport, který je na seznamu UNESCO, což je i díky wai khru. Obsahuje úctu k soupeři, rodině, trenérům i Buddhovi. Do tance dá každý boxer kousek sebe nebo svého gymu a pak ho předává dál z generace na generaci.

Celodenní lekce se pod jejím vedením uskutečnila v polovině března ve Sportovním centru v Třebíči, kterou organizoval pod záštitou C.M.T.A. klub THAI BOX DEVILS TŘEBÍČ pro členy SCM tedy pro sportovce z domovského klubu a spádových oblastí.

„Přichystala jsem prezentaci, ve které jsem dětem vysvětlila, co je wai khru, mongkon, význam jednotlivých rituálů nebo kdy jsou významné dny v Thajsku. Naučily se základní principy wai khru a jeho významy. Hráli jsme také různé hry, jejichž součástí byly kvízové otázky, kdy správné odpovědi byly odměněny různými cenami,“ líčila Klusová.

Seminář se ovšem skládal i z praktické části. „Rozdělila jsem děti do skupinek, v nichž opakovaly techniky wai khru a zároveň si následně pokusily vytvořit vlastní wai khru, do kterého měly za úkol přidat svůj prvek za klub nebo za sebe. Na konci pak proběhla soutěž, při níž došlo k vyhodnocení kreativních prvků celého vystoupení,“ poznamenala Karolína.

A jak si mladí muaythai zápasníci s výzvou poradili? „Hrozně hezky, což mě překvapilo. Měli skvělé nápady. Boxeři z klubu Fight club Nové Město n.M./Žďár n.S. naznačili, že rozdávají peníze. Holky z Třebíče zase do tance zakomponovaly znak oddílu. Super bylo, když jsem pak zhlédla jejich první veřejné vystoupení na následném kole Národní ligy muaythai“ chválila Klusová.

Seminář ve Sportovním centru v Třebíči byl sice prvním pod jejím vedením, jenže zdá se, že ne poslední. „Stoprocentně v tom chceme pokračovat a už máme i další nabídky z členských klubů C.M.T.A. Těším se, že budu moci dál prezentovat a vyučovat tento krásný rituální tanec jako součást muaythai,“ zdůraznila Klusová.

Wai khru bylo při posledním mistrovství světa v Thajsku také samostatnou soutěžní disciplínou. „Měl by jej umět každý bojovník muaythai. Ve většině případů dnešní doby závodníci před zápasem jen obejdou ring a tím to skončí, což není správné a v kolébce muaythai v Thajsku by to bylo přinejmenším velmi zvláštní. IFMA již tento prvek hodnotí jako samostatnou soutěž, která proběhla už i na mistrovství světa, kde jsem já získala bronzovou medaili,“ uvedla Klusová.

Česká reprezentantka obdržela mezinárodní licenci na vyučování wai khru spolu se svým kolegou /rovněž úspěšným reprezentantem muaythai/ Tobiášem Bartákem.

Tříměsíční online kurz proběhl pod vedením thajského Khru Ajarn Chao (IFMA školitel). „Hodně mě to bavilo. Předtím jsem měla tušení, co konkrétní věci znamenají, ale po kurzu mi všechno zapadlo dohromady a dávalo mi to smysl. Všechno má svůj princip a už vím, proč se co dělá,“ dodala Karolína.

 

Pavel Šťastný   

Press manager C.M.T.A.

 

Plánovaná akce

Kalendář akcí

Duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Export ics

Sledujte nás na Facebooku