Nacházite se na staré verzi našeho webu! Nový web neleznete zde
Sledujte nás na sociálních sítích

Další medaile do sbírky. Jakub Klauda vybojoval na mistrovství světa bronz

14. 12. 2021
Z šesti českých reprezentantů na mistrovství světa dospělých v muaythai se radoval z medaile jako jediný. Jakub Klauda na šampionátu v thajském Bangkoku přidal o víkendu ke dvěma světovým stříbrům také bronz. „Je lepší být třetí než čtvrtý,“ hlásil s úsměvem trutnovský rodák, jenž bojoval ve váhové kategorii do 91 kilogramů. „Medaile má pro mě velikou cenu. Poslední dva roky jsem hledal cestu a tenhle šampionát mi ji přinesl. Třetí místo už je jen třešnička na dortu,“ pokračoval.

Obhájce stříbrné medaile z roku 2019 tentokrát skončil před branami finále, když ho porazil Vadim Dmitriev těsně 28:29 na body. „Soupeř byl kvalitní a víc pracoval. Měl jsem pomalý nástup, což rozhodlo. Protivníkovi jsem mohl po zápase jen pogratulovat a uznat svou prohru,“ hlesl Klauda.

Ten přitom ve druhém kole poslal ruského protivníka do počítání, a přestože soupeř ještě při osmé vteřině v ringu ležel a poté byl značně otřesený, rozhodčí zápas neukončil. Navíc český reprezentant prohrál podle arbitrů v obou kolech 9:10.

V závěrečné části duelu Klauda už dominoval. „Třetí kolo byl Jakub na lovu, soupeř strávil tři minuty v běhu pozadu, ani tak jsme ale nezvítězili. Je potřeba se z toho poučit a ohlídat si začátky zápasů,“ komentovali utkání reprezentační trenéři Jiří Apeltauer a Martin Vaňka.

Mezi čtyři nejlepší na světě se Klauda probojoval suverénně. Z osmifinále se dostal bez námahy, protože Francouz Jacky Jeanne do ringu ani nenastoupil. Ve čtvrtfinále pak na vítězství stačil jediný loket. Osmadvacetiletý muaythai zápasník porazil italského soupeře hned v prvním kole, Enrico Pellegrino si ze souboje odnesl dokonce sedm stehů na obočí.

A jak hodnotí trojnásobný evropský šampion své účinkování v Thajsku? „Spokojený určitě nejsem. Turnaj mi sice ukázal mé silné stránky, ale k tomu i slabé. Na těch chci teď zapracovat, ať příště můžu koukat zase o trochu výš,“ dodal Klauda, jenž se v červenci roku 2022 pokusí obhájit bronz ze Světových her.

Další čeští zástupci do bojů o cenné kovy z největší akce roku nezasáhli. Karolína Klusová, Manh Hung Nguyen a Andreas Čehovský ztroskotali na světovém šampionátu už v prvním kole. „Je nutné zmínit, že každý z nich měl soupeře, který patří do špičky svých váhových kategorií,“ poznamenali Apeltauer a Vaňka.

Jednu výhru na turnaji zaznamenali Viktorie Bulínová a Ondřej Malina. Znojemská rodačka ve váhové kategorii do 54 kilogramů ukončila v osmifinále soupeřku z Indie už ve druhém kole. V dalším duelu však podlehla ve třetím kole Italce Svevě Melillové, jež se nakonec stala světovou šampionkou. A Malina ve váze do 81 kilogramů, což byla jedna z nejobsazenějších kategorií na turnaji, postoupil do osmifinále po dominantním výkonu, když svého soupeře knokautoval. Do semifinále ho ovšem nepustil Portugalec Diogo Calado. S bronzovým medailistou z letošního mistrovství světa prohrál Malina 27:30 na body.

Junioři sbírali zkušenosti

Současně s dospělými se utkaly o mistrovské tituly i mladé naděje. V juniorských kategoriích se v Bangkoku mezi provazy předvedli čtyři čeští zástupci – Martin Nebřenský, Matěj Šimůnek, Lukáš Klaška a Tomáš Barták. Ani jeden z nich se však na mistrovství světa neradoval z vítězství. „Bohužel chlapcům nepřál los a chytili nejlepší soupeře hned na začátku turnaje. I když hodně chtěli, protivníkům přálo víc štěstí. Je strašně znát, že zatímco my jsme dva roky kvůli covidu byli doma, bojovníci z východních států neustále trénovali,“ zmínil reprezentační kouč juniorů Ladislav Horejš.

Přesto se třináctiletý Martin Nebřenský ve váhové kategorii do 52 kilogramů radoval při svých začátcích na akcích IFMA z bronzové medaile. Českého reprezentanta v semifinálovém souboji porazil zkušený zápasník Georgii Gogolauri z Ruska 27:30 na body, jenže o třetí místo účastníci světového šampionátu už dál nebojují a automaticky ho získají.

Další členové české výpravy naskočili do turnaje už ve čtvrtfinále. Matěji Šimůnkovi (do 48 kilogramů) předčasně vystavil stopku ukrajinský reprezentant Nikita Kuts. Lukáš Klaška (do 60 kilogramů) prohrál s domácím zápasníkem, když ho ve druhém kole zastavil favorizovaný Ratchanon Krueawan. Po urputném boji v ringu skončil po prvním zápase i Tomáš Barták (do 67 kilogramů), jenž přes rozhodnutí arbitrů podlehl těsně 28:29 na body polskému bojovníkovi Adamu Borowskému, medailistovi z mistrovství světa v letech 2018 a 2019.

V průběhu mistrovství byly vypsány mezi juniory zápasy v nestandartních váhových kategoriích, kterých se zúčastnili Martin Nebřenský (do 56 kilogramů) a Matěj Šimůnek (46-50 kilogramů). Oba ve svých fightech zvítězili.

Chuť si Horejšovi svěřenci spravili aspoň v dovednostních disciplínách, v nichž vybojovali tři cenné kovy. V tradičním tanci Waikru se ze stříbra radoval opět Nebřenský a bronzové medaile přidali Šimůnek a Barták.

 

Pavel Šťastný

Press manager C.M.T.A.

Plánovaná akce

Kalendář akcí

Duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Export ics

Sledujte nás na Facebooku