Nacházite se na staré verzi našeho webu! Nový web neleznete zde
Sledujte nás na sociálních sítích

Čeští junioři slaví. Na světovém šampionátu v muaythai vybojovali čtyři medaile

7. 10. 2019
Nejpočetnější juniorská výprava na mistrovství světa v české historii uspěla. Ze šampionátu v turecké Antalyi přivezla čtyři cenné kovy a s titulem mistra světa se vrací Pavel Vostatek a Viktorie Jílková. Stříbro obhájil Tobiáš Barták a bronz brala Nicol Černá.

„Před turnajem jsme věřili v daleko více medailí, ale úspěch v podobě dvou zlatých je obrovský. Získat titul mistra světa se zatím povedlo pouze několika českým bojovníkům,“ hodnotí reprezentační trenér Jaroslav Hodina.

Nově k nim přibyla Viktorie Jílková, která nejenže prošla turnajem bez jediné prohry, ale také bez ztráty jediného kola. Dvanáctiletá reprezentantka v ringu dominovala, když hned po prvním kole zdolala soupeřku z Malajsie a další dva zápasy zvládla s rozdílem čtyř bodů. Za své výkony si kromě zlaté medaile zasloužila cenu pro nejlepší závodnici na turnaji.

„Viktorie naprosto deklasovala své soupeřky nekompromisním stylem a fyzickou připraveností. Rozhodčí IFMA ji označili za největší juniorský dívčí talent, tak doufejme, že bude pokračovat v muaythai a nebude se naplno věnovat hokeji, ve kterém je jako reprezentantka neméně úspěšná,“ říká prezident České Muaythai Asociace Petr Ottich.

Snadnou cestu do finále měl naopak Pavel Vostatek, protože v kategorii 10 až 11 let do 63,5 kilogramů se sešli pouze dva bojovníci. Rokycanský zápasník si ale ve třech kolech poradil s tureckým Enesem Yigitem a jediný zápas mu stačil ke zlaté radosti.

Stříbrnou pozici z loňského šampionátu obhájil Tobiáš Barták, který se letos posunul do věkové kategorie 14 až 15 let, a čelil tak o rok starším soupeřům. Do rozhodující bitvy se probojoval přes tři soupeře. Postupně vyřadil libyjského, moldavského a iráckého protivníka. V závěrečném zápase o všechno podlehl Ukrajincovi Ruslanu Bilskému, který zvítězil na body.

„Tobiáš byl nejmladším bojovníkem ve své kategorii, ale i přes to dokázal udržet se svými soupeři tempo. Předváděl úžasné výkony a i ve finále měl šanci zvítězit. Stříbro jen dokazuje, jaký pokrok ve své práci dělá,“ komentuje Hodina.

Z bronzové medaile se může těšit Nicol Černá. Ta mezi šesti provazy bojovala statečně, ale nakonec nestačila v semifinále na tureckou soupeřku Yilmazovou.

Největšího turnaje v roce se v Turecku zúčastnilo přes 800 mladých sportovců z 65 zemí. Česká reprezentace se díky počtu čtyř medailí stala 15. nejúspěšnější výpravou na turnaji.

„Naši reprezentanti se ve světové konkurenci rozhodně neztratili. Přivezli jsme několik medailí, ale na druhou stranu nám turnaj ukázal, kde můžeme výkony mladých bojovníků ještě zlepšit. Musím ocenit také práci trenérů, kteří na vrcholné akci dokážou ze svých svěřenců vytáhnout maximum,“ uzavírá Ottich.

V Antalyi se ale nesoutěžilo pouze v ringu. Mladí účastníci se předvedli také v disciplínách úzce spojených s muaythai, a to v tradičním tanci Wai Kru, v boji ve vodě zvaném Muay Talay a v původním bojovém umění Muay Boran. Právě v poslední zmiňované disciplíně obhájila titul mistra světa česká dvojice Šimon Verner a Matěj Šimůnek.

 

Pavel Šťastný

Press manager C.M.T.A.

Plánovaná akce

Kalendář akcí

Září 2024
PoÚtStČtSoNe
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Export ics

Sledujte nás na Facebooku